Käyntikortit jotka tekevät vaikutuksen puolestasi

Käyntikortit, tuo klassinen yrittäjyyden symboli jonka juuret yltää pitkälle 1600-luvun alkuun. Joku voisi jopa tuumata, että on jo aika luopua tästä perinteisestä osasta ensivaikutelman muodostamisessa.

Mutta jopa herran vuonna 2018 kun kaikki on digitalisoitua, löytyy mahtavia tapoja käyttää teknologiaa käyntikorttien ehostamiseen, sen sijaan että ne korvattaisiin jollain digitaalisella ratkaisulla. Ja samaan hengenvetoon voisi myös todeta, että vaikka omaamme kaikenlaisia moderneja tapoja kommunikoida, mikään ei voita vanhaa kunnon kahden ihmisen välistä kanssakäymistä uusia yhteyksiä luodessa.

Nyt kun olemme oikeuttaneet käyntikorttien käytön vielä tänä päivänä, sukelletaan parhaimpiin menetelmiin ja neuvoihin, jotka auttavat parhaimman ensivaikutelman tekemisessä.

Design

Hoidetaan heti kättelyssä yksi asia pois alta. Epäperinteiset muodot, koot ja materiaalit kustantavat enemmän, mutta tarkoituksena onkin tehdä vaikutus, ei ojentaa tylsää käyntikorttia uudelle kontaktille ja toivoa ettei tämä ota yhteyttä. Vaikka erikoisratkaisut maksavatkin enemmän, nykypäivän digipainot ja leikkaustekniikat ovat yhtä tehokkaita kuin ne ovat kustannustehokkaita.

Epätavallisten muotojen lisäksi leikkauksia voidaan tehdä vaikka puremajäljen tyyliseksi, kuten tämä vihreä hammasklinikan käyntikortti.

Jos olet alalla joka painottuu pääasiassa bisnekseen, pysy klassisissa ja minimalistisissa disaineissa, sekä hillityn eleganteissa värien ja fonttien yhdistelmissä. Jos yrityksesi toimii luovan alan parissa, jää mielikuvitukselle enemmän tilaa ja voit välittää kortillasi hauskoja viestejäkin kuvituksia hyödyntäen. Nyrkkisääntö on kuitenkin pysyä brändisi identiteetin rajoissa, koska brändin mieleenjäävyys ja tunnistettavuus edellyttää jokaisen elementin noudattavan samaa identiteettiä. Tutkimusten mukaan värit lisäävät brändin tunnistusta jopa 80% ja tämä tulee muistaa korttejakin suunnitellessa.

Joskus vähemmän on enemmän. Minimalistinen kortti otetaan vakavammin, ja sen yksityiskohtia voidaan tuoda esille tyylikkäällä viimeistelyllä.

Suomessa perinteinen käyntikortin koko on 90 x 50 mm, mutta luottokorttikoko 86 x 54 mm on tulossa syystäkin suositummaksi, kun aletaan pikkuhiljaa elämään käteisetöntä aikaa. Pienempi käyntikortti siis sopii hyvin korttikoteloihin ja isommat tai erikoisen muotoiset kortit jäävät todennäköisemmin taskuun tai pois heitetyksi.

Kortin suunta on riskipeliä ja 50% todennäköisyydellä valitset väärin! No ei sentään, mutta pystysuuntainen kortti antaa enemmän tilaa graafiselle toteutukselle, on siistimpi ja elegantimpi, sekä hieman harvinaisempi. Vaakasuuntainen käyntikortti sallii enemmän tekstiä ja vähemmän kuvitusta. Vaakakorttia on parempi lukea korttikotelosta, mutta sen tavoite on pysyä sen ulkopuolella.

Kortin suunta, koko ja malli vaikuttavat sen säilytettävyyteen. Erikoiset koot eivät sovi yleisimpiin lompakoihin tai koteloihin, joten ota tavoitteeksesi tehdä niin tyylikäs kortti, ettei vastaanottaja halua heittää sitä pois.

Seuraavaksi puhutaan hieman tempuista, jota tässä kontekstissa englanninkielinen sana gimmick kuvaa parhaiten. Teknologian kehittyessä olemme alttiimpia leveilemään, joka helposti kolahtaa omaan nilkkaan väärin toteutettuna. Tekniikka-alan käyntikorteissa NFC-tagit ja QR-koodit (ei koskaan samaa aikaa) ovat mainio tapa tehdä ensivaikutelma, sekä tarjota enemmän informaatiota kuin mitä korttiin mahtuu. Joillekin tämä menee niin sanotusti yli hilseen, mutta vaikutuksen voi tehdä ilman nörtteilyäkin. Vilkaise vaikka tätä raaputusarpa-tyylistä käyntikorttia, jonka Printlanti toteutti asiakkaalle.

Jos et käytä fontteja brändisi graafisesta ohjeistosta, pidä huoli että ne imartelevat yrityksesi logoa eivätkä vie siltä huomiota. Vaikkakin informaatio kortissasi pitää esittää selkeästi ja vähintään 8pt koossa luettavuuden kannalta, voit leikitellä sana- ja merkkivälistyksillä, joka joskus ajaa asian paremmin kuin fontin vaihtaminen. Suunnittelijan tulee upottaa (embed) fontit tiedostoon ääriviivaamisen (outline) sijaan, joka takaa paremman laadun ja mahdollisuuden editoida tekstiä jälkeenpäin.

Käyntikortin värin tulee noudattaa brändin graafista ohjeistoa. 

Kaikissa korteissa tulisi olla jotain molemmilla puolilla, tyhjä kääntöpuoli välittää aika selkeän ja negatiivisen viestin. Parhaan menettelyn mukaan kaikki informaatio on toisella puolella, ja kääntöpuoli hyödynnetään maksimaaliseen luovuuteen.

Äläkä unohda marginaaleja! Reunoille pitää jättää tarpeeksi tilaa jo pelkästään leikkausta varten, mutta ylimääräiset 5-10 millimetriä ennen mitään tekstiä voi olla valtava suunnitteluelementti.

Informaatio

Logo, nimi tai kutsumanimi (jälleen riippuen alasta), titteli tai muutama sana työnkuvastasi. Lisää kaikki tärkeäksi toteamasi yhteystiedot fyysisestä osoitteesta sosiaaliseen mediaan. Paitsi jos omaat n. 17 seuraajaa, on suositeltavaa jättää sometiedot pois, niin vältyt kiusallisuudelta.

Mieti tarkkaan mitkä tiedot ovat oleellisia käyntikortissasi, turha teksti vaikuttaa lopulliseen ulkonäköön.

Materiaalit

Perinteinen paperi on saanut haastajia viime vuosina. Vaikka paperi voi olla helpoin (lue: halvin) valinta, voit luottaa puun, metallin tai muovin tekevän sitäkin suuremman vaikutuksen.

Tämä kortti jätti isoimman roolin läpinäkyvälle vinyylille. 

Viimeistely

Maksimoi korttisi potentiaali oikealla viimeistelyllä. Minimalistinenkin disaini voi räjäyttää tajunnan metallin hohtoisella värillä, UV-päällysteisillä yksityiskohdilla tai esim. pronssifolioinnilla.

Metallin hohtava sininen saa tämän muuten vaisun kortin hyökkäämään silmille.

TILAA ILMAINEN IDEAKUVASTOMME

Tilaa ilmainen katalogimme!

Täytä tietosi, niin lähetämme printtikatalogin osoitteeseenne.
Lähetämme katalogin
osoitteeseesi

Kuvastomme tarjoaa ideoita ja inspiraatiota tulevaisuuden painotöihin.