Brändi ja sen paino
Iglusauna herätti maailmanlaajuista huomiota Suomessa, ja muualla Euroopassa, mutta myös Japanissa. Vahva brändäys kahdeksankertaisti heidän liikevaihtonsa.
Firman perustaminen ja ylläpitäminen voi pistää tuoreen tai kokeneemmankin yrittäjän pään pyörälle, onneksi kuitenkin nykypäivän moderni yritysympäristö on kannustavampi kuin koskaan ja kaikki resurssit onnistumiseen ovat saatavilla, kun vain uskaltaa ojentaa käden.
Avainasia, joka tulee pitää mielessä on tehokkuus. Ei ole esimerkiksi tehokasta lähteä brändäämään yritystä yksin, kun tarjolla on toinen, tarkoitukseen erikoistunut yritys, joka tuottaa kokonaisen sarjan upeita painotuotteita brändisi ympärille. Tämä nyrkkisääntö sallii keskittymisen yrityksen varsinaisiin tavoitteisiin, sen sijaan että haaskaisi resursseja tärkeysjärjestyksen alempiin kohtiin.
Voittajat kirjoittavat historian
Brändäyksen juuret yltävät hieman primitiivisemmälle ajalle, kun karjapaimenet polttomerkitsivät kuuman hohtavalla raudalla eläimensä. Syynä ei ollut ainoastaan omaisuuden merkitseminen, vaan ylpeä viesti laadukkaasta lihasta.
Pikakelaus tulevaisuuteen ja nyt meillä on jo väriyhdistelmiä, joista tulee heti mieleen nimi ja kuva. Jo lapsuudesta asti punainen, valkoinen ja kaunokirjoitus tuo mieleen sen lasisen pullon kokista. Tämänlainen brändäys on jokaisen yrittäjän märkä uni, mutta jopa Coca-Colan piti aloittaa jostain, siitä vain on ikuisuus. Jos tästä siis pitäisi jotain oppia, niin mitä varhemmin alat tekemään nimestäsi yleistietoa, sen parempi.
Itseensä panostaminen maksaa aina itsensä takaisin
Tehokkuuden näkökulmasta ammattilaisen palkkaaminen brändäykseen on itseensä sijoittamista. Kun asiantuntija opiskelee yritystäsi, sen tarkoitusperiä, periaatteita, visioita, ja toteuttaa niiden pohjalta sarjan upeita painotuotteita välittämään viestisi maailmalle, sillä aikaa kun keskität resurssisi yrityksen varsinaisiin tavoitteisiin – se vasta onkin tehokasta.
Printlanti kohtaa säännöllisesti kivijalkayrityksiä eri vaiheissa aikajanojaan, mutta kaikkia yhdistää halu vahvistaa brändiään. Mikään ei sano “ammattilainen” niin kuin joukosta erottuva, kuitenkin yhtenäinen brändi, mutta miksi silti niin moni yritys vaikeroi saavuttaakseen saman? Vastaus löytyy peilistä. Oikoteiden ottaminen johtaa yritysten itse suunnittelemiin grafiikoihin, itse etsittyihin yksittäisten painotöiden tekijöihin, kuten työvaatteet, valolaatikot, ikkunateipit, ruokalistat ja kynät, tietämättä ensimmäistäkään asiaa materiaaleista, niiden kestävyydestä tai tuotannollisesta kustannustehokkuudesta. Syynä tähän on klassinen “tein itse ja säästin” -ajattelutapa, joka oletettavasti säästää rahaa, mutta tee se itse -miehen ja ammattilaisen välillä, kenen luulet rakentavan vahvan brändin joka tuo asiakkaita ovellesi vielä vuosienkin päästä, hiljalleen maksaen itsensä takaisin?
Yhden kerran hölmöily voi satuttaa brändiäsi pitkän aikaa
Kun kuljet keskustan läpi, näet tusinoittain valokylttejä, logoja ja sloganeita. Tarkemmalla silmäyksellä erotat hetkessä mitkä julkisivut ovat ammattilaisen jälkeä ja mitkä olivat kerran mahtavia ideoita ihmiseltä, joka halusi säästää ja teki itse. Jos jostain pitää tinkiä, niin älä ainakaan tingi toimeentulostasi.
Brändäyksen printtipuolella on yksi ylitse muiden
Printlanti erikoistuu painotuotteisiin jotka vahvistavat asiakkaan brändiä kustannustehokkaasti. Suunnittelijat ja printtimanagerit saman katon alla pitävät huolen että projekti tuotetaan laadukkaasti, kohdaten asiakkaan vaatimukset aina visuaalisesta suunnittelusta nopeaan toimitukseen suoraan kohteeseen.
Case Iglusauna
Printlantin kattava kumppaniverkosto pitää sisällään monia salaisuuksia, ja työskentely brändäyksen mestarien kanssa on ehdoton ässä hihassa, kun tarjoamme asiakkaalle brändäystä tuotteena. Iglusauna on hyvä esimerkki konseptista, joka vaikuttaa yksinkertaiselta ollakseen helppo myydä ja markkinoida, mutta edes yrityksen perustajat eivät osanneet hyödyntää tuotettansa täydellä potentiaalilla ennen kuin ammattilaiset kaivoivat sen piilevät kauneudet koko maailman ihasteltavaksi.
Ensimmäiset askeleet olivat tuotteen määritteleminen, joka tässä tapauksessa on sarja innovatiivisia, kuljetettavia saunoja, ja sen erityispiirteiden löytäminen. Luonnollisesti tiimin piti korostaa ominaisuuksia, jotka erottivat Iglusaunan kilpailijoista ja resonoi ihmisten kanssa. Esimerkiksi se miten löyly sihahti veden koskettaessa kuumia kiviä, ja miltä se tuoksui, olivat tuotteelle ainutlaatuisia luonteenpiirteitä, joita perustajat eivät nostaneet esille millään tapaa. Oikein tehtynä brändäys nostaa hintaa, jonka ihmiset ovat valmiita maksamaan ilomielin.
Kun tuotteesta löytyi enemmän puoleensa vetäviä asioita, löytyi myös oikeat kanavat joilla tiedottaa ihmisiä. Useiden mediaseikkailujen lisäksi, kuten TV:ssä Helsingin ja Tallinnan vilkkailla kaduilla saunominen, Iglusauna esiintyi myös japanilaisessa kilpailuohjelmassa.
Asiakkaalle tuotettiin kattava CVI, eli niin kutsuttu ohjekirja omalle brändilleen, jonka avulla he pysyvät tiettyjen brändille uskollisten rajojen sisällä tulevaisuudessakin. Täytyy kuitenkin aina muistaa, ettei asiakas ole välttämättä perehtynyt brändäyksen oppeihin, joten CVI on jotain mitä he voivat aina vilkaista ja edetä itsevarmasti yrityksensä etujen mukaisesti.
Lopulta brändäys ylitti asiakkaan ennustetun liikevaihdon 8-kertaisesti, tuoden sisään 250 hintakyselyä ensimmäisten kahden päivän aikana julkaisusta, sekä nostaen paikallista myyntiä 250% ja vientiä 180%.
Kuvastomme tarjoaa ideoita ja inspiraatiota tulevaisuuden painotöihin.