Startup-yrityksen kantava voima

Annika Räim on löytänyt tuhansille ihmisille unelmatyön. (Kuva: Krõõt Tarkmeel)

Vaikka tuo vanha mantra “90% startupeista kaatuu ensimmäisen 18 kuukauden aikana” on jo murrettu myytti, kuulostaa riskipääomaan perustuva startup-yritys silti varsin uhkaavalta aloituspisteeltä nuorelle ja vanhallekin yrittäjälle.

Mutta mitkä ovat ne yleisimmät, vaikkakin vaikeasti vältettävät syyt, jotka johtavat startupien epäonnistumiseen, entä kuinka välttää ne?

Printlanti ei työskentele tiiviisti vain startup-yritysten kanssa, mutta tekee myös yhteistyötä HR-ammattilaisten piirissä.

Istuimmekin alas henkilöstöhallinnon ja johtajuuden intoilijan, Annika Räimin kanssa ja tiedustelimme suurimpia edellyttäjiä vahvalle työyhteisölle. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus tiimien kokoamisesta ja yhteisöllisen kulttuurin edistämisestä. Annika on rekrytoinut kirjaimellisesti tuhansia ihmisiä, arvioiden tarkkaan heidän taitojaan ja luonteitaan, päättäen lopulta ovatko he tarvittuja vahvistuksia, sekä yhteensopivia uusien työnantajien kanssa. Tämän lisäksi hän kouluttaa toimitusjohtajia ja esimiehiä välittäen arvokkaat opit eteenpäin, missionaan tehdä työympäristöistä yhtä miellyttäviä kuin tehokkaitakin.

“Sijoittaminen firman t-paitaan ei ole ehkä rahallisesti iso juttu, mutta jos jäät sen ansiosta mahdollisen sijoittajan mieleen, siitä tulee korvaamaton.”

Annika, startupit normaalisti hakevat sijoittajia. Miten esittelet itsesi ja yrityksesi heille uskottavalla tavalla?

– Uskon vahvasti sanontaan “Ensivaikutelmaan ei saa toista mahdollisuutta”. Kyllä, joskus saat mahdollisuuden tehdä toisen vaikutelman, mutta sitä ensimmäistä kertaa et voi muuttaa. Joten, suosittelen panostamaan siihen että teet pysyvän vaikutuksen ihmisiin, joiden mielipiteet ja tulevat päätökset vaikuttavat tulevaisuuteesi.

Erityinen idea johon sinä ja tiimisi uskotte on välttämätön, ja kykysi esittää sekä puolustaa tätä ideaa 30 sekunnista kokonaiseen tuntiin on elintärkeä, mutta myös ulkonäölläsi on merkitys. Tutkimukset todistavat että ihmiset muistavat paremmin miltä näytit, kuin mitä sanoit.

Jos olette startup-yritys, niin haluatte ehdottomasti erottua joukosta ja jäädä mieleen. Siistiytyminen, ja varsinkin asiaankuuluva pukeutuminen joka kantaa sanomaanne sekä edustaa brändiänne, ovat asioita jotka pitää mielessä. Sijoittaminen firman t-paitaan ei ole ehkä rahallisesti iso juttu, mutta jos jäät sen ansiosta mahdollisen sijoittajan mieleen, siitä tulee korvaamaton.

Minkälainen on hyvä johtaja?

– Olen niin iloinen että johtajista ja johtajuudesta puhutaan nykyään enemmän sen sijaan, että keskityttäisiin hallinnon konseptiin. Jälkimmäisen pitäisi mielestäni kuulua jo menneisyyteen. Mutta, mikä tekee hyvän johtajan?

Tehdään se! -asenne.
Tehdään se yhdessä! -asenne.
Haavoittuvuus, siinä mielessä että johtaja on avoin palautteelle ja rehelliselle kritiikille, sekä ottaa sen vastaan kiitollisena, eikä loukkaannu.
Avoimuus ja kyky integroida arvokas palaute organisaation visioon, tehden siitä jatkuva osa kehitystä.
Usko organisaation visioon ja omaan tiimiin.
Karisma. Enkä tarkoita sitä että hyvän johtajan tulee olla ekstrovertti tai halukas olemaan aina parrasvaloissa. Karisma on jotain mitä sanat eivät pysty aina kuvaamaan, mutta kun henkilöllä on se, me tiedämme mistä on kyse.

“Uskon myös siihen että saavutamme sen mihin keskitymme, joten on hyvä pitää jonkinlaista informaatiota tavoitteesta aina silmiemme edessä.”

Vankka johtaja, joka osaa luonnostaan samaistua johtamansa yksilön mielenlaatuun, on tosiaan elintärkeä heimon selviytymiselle ja tavoitteelle.

Mutta myötätuntoisen johtajan lisäksi, mikä saa yrityksen henkilöstön tuntemaan yhtenäisyyttä?

– Mielestäni tärkein asia on yhteinen visio ja usko siihen mitä tiimi yrittää yhdessä saavuttaa. Samaten ymmärrys siitä, mitä täydellinen lopputulos vaatii jokaiselta tiimin jäseneltä. Kunnioitukseen ja huomaavaisuuteen perustuva työpaikkakulttuuri on iso lisä edellä mainittuun. Ei myös saa unohtaa että prosessin tulee olla hauska ja ihanteellisesti perustua siihen fiilikseen, että kuulut heimoon.

Uskon myös siihen että saavutamme sen mihin keskitymme, joten on hyvä pitää jonkinlaista informaatiota tavoitteesta aina silmiemme edessä. Tässä asiassa voit heittäytyä hyvinkin luovaksi; sisusta toimistosi visuaalisesti, suunnitelkaa tiiminne kanssa teema, jonka muutatte sisustuselementeiksi. Tai konsultoikaa brändyksen tai painon ammattilaista, joka suunnittelee ja toteuttaa koko brändin startup-yrityksenne ympärille.

Mikään ei sano “heimo” modernissa työympäristössä enemmän, kuin saapuminen omalle toimistolle ja kaikkialta välittyy sanoma, jonka loit yhdessä ihmistesi kanssa.

Mitä asioita jätetään yleensä huomioimatta, vaikka ne ovatkin tärkeitä yrityksen arjessa?

– Kun ajattelen startupeja, ajattelen yhtenäistä ihmisryhmää, jolla on tarkat tavoitteet joka päivä. Kuuluuko heidän arkeensa jokin rituaali, jolla päivä aloitetaan ja päätetään? Jos ei, niin olisiko se harkinnan arvoinen idea? Oletteko te luoneet yrityksellenne perinteitä, joilla juhlitaan pieniä ja suuria voittoja?

Oli kyseessä sitten pienet asiat kuten päivän aloitus ja lopetus, tai isojen virstanpylväiden juhliminen, rituaalit kasvattavat työpaikan kulttuuria. Esimerkiksi, me kaikki tykkäämme kehuista ja huomioinnista, ja suullinen kehuminen onkin siihen yksinkertainen tapa, mutta ajattele jotain pysyvämpää tapaa muistaa yhteiset saavutukset.

Fyysiset kehut ja kunnianosoitukset ovat mahtavia luomaan muistoja ja rakentamaan kulttuuria. Näitä voivat olla esimerkiksi kehystetty palkinto toimiston seinällä, tai painatettu sarjakuva joka perustuu toimistossa tapahtuneisiin hassuihin tilanteisiin tai keskusteluihin.

Viimeiseksi, miten hyödyntäisit painotuotteita työpaikan ympäristössä?

– Kiteytettynä ja toistaen jo mainittuja asioita:

Sisusta toimisto materiaaleilla jotka kantavat ja muistuttavat yrityksen sanomasta.

Suunnittele fyysisiä palkintoja, kunnianosoituksia tai muistoesineitä, joilla palkita tiimin jäseniä pienistä ja suurista onnistumisista.

Panosta visuaalisiin painotuotteisiin, jotka tukevat yrityksesi brändiä tai yhdessä suunniteltua teemaa, aina käyntikorteista sloganeihin, tai säkkituoleihin ja kyltteihin. Vaihtoehtoja on laajasti ja ne riippuvat ajankohtaisista tavoitteista, kuten myös resursseista.

Mutta jos päätät luoda jotain, sen tulee olla laadukasta.

TILAA ILMAINEN IDEAKUVASTOMME

Tilaa ilmainen katalogimme!

Täytä tietosi, niin lähetämme printtikatalogin osoitteeseenne.
Lähetämme katalogin
osoitteeseesi

Kuvastomme tarjoaa ideoita ja inspiraatiota tulevaisuuden painotöihin.