Onko yksityishotellilla varaa brändiin?

Ketjuhotelleilla on taustavoiminaan suuret markkinointikoneistot mainos- ja viestintätoimistoineen sekä keskitettyine painoalan vuosisopimuksineen. Brändäyksen huippuammattilaiset ovat hioneet tuotetta viimeisen päälle ja budjetissa riittää euroja niin mediamainontaan kuin suoramarkkinointiinkin. Miten yksityishotelli voi vastata tähän myllytykseen?

Yksityishotellien kilpailuvaltteja ovat ainakin ketteryys, ainutlaatuisuus ja paikallisuus. Myös markkinointipäätöksiä voidaan tehdä, tarkistaa ja muuttaa tarpeen mukaan nopeastikin ja paikallinen omaleimaisuus tuo erottuvuutta. Ja juuri erottuvuudessa piilee brändin ydin. Persoonallinen hotelli jää asiakkaiden mieliin – se muistetaan ja sinne tullaan mielellään uudestaan.

Kun tuote ja palvelu ovat kunnossa, brändi alkaa rakentua hotellin imagosta, asiakkaan mielikuvista. Brändillä pyritään vahvistamaan asiakkaan positiivisia mielikuvia ja poistamaan negatiivisia mielikuvia. Onko aamiaistarjoilu aivan omaa luokkaansa? Ovatko kaikki vuodevaatteet myös allergikoille sopivia? Panostaako hotelli ympäristöajatteluun ja hiilijalanjälkensä pienentämiseen?

Brändillä pyritään näkymään ja erottumaan kilpailijoista. Pidennetty aamiaisaika, myöhäinen huoneiden luovutus, hyvin varustettu lasten leikkipaikka ja vaikkapa mahdollisuus maksuttoman kahvipisteen käyttöön voivat olla ratkaisevia tekijöitä hotellia valittaessa.

Myös hotellin painotuotteet rakentavat ja tukevat brändiä

Valitettavan usein esimerkiksi paperista laskua, ravintolan ruokalistoja tai vaikkapa postitse lähetettävää tarjouskirjettä tai hotelliesitettä ei ole ymmärretty osaksi brändin rakentamista. Mennään yli siitä, missä aita on matalin ja tehdään korkeintaan välttävää jälkeä, koska aika, osaaminen ja budjetti ovat tiukoilla.

Kaikki painotuotteet ovat hotellin käyntikortteja ja olennainen osa markkinointia. Niiden yhtenäinen, tyylikäs ulkoasu rakentavat osaavaa, luotettavaa mielikuvaa. Ikävän värinen, harrastelijamaisesti suunniteltu ja paperinmakuista kieltä viljelevä esite ei tarjoa lupausta onnistuneesta hotellivierailustakaan.

Yksityisissä hotelleissa tarvitaan nyt hippunen uskallusta ja rahtunen rohkeutta tarttua oman brändin suunnitteluun. Ensinnäkin on perusteltava itselleen, miksi asiakkaat valitsisivat juuri minun hotellini. Millä tavoin minun hotellini on uniikki ja erilainen? Ovatko hotellini markkinointimateriaalit, mainonta ja muut painotuotteet tämän ajattelun mukaisia? Kuka henkilökunnasta osaisi ottaa vastuulleen painotöiden suunnittelun, ostamisen, koordinoinnin ja valvonnan – vai olisiko syytä jättää se kokeneen painomeklarin huoleksi?

Kuusi askelta brändiin

  • 1. Mikä erottaa juuri tämän hotellin kilpailijoistaan?

  • 2. Mitä sellaista tarjoamme, jota ei muualta saa?

  • 3. Onko tuotteessamme vielä jotain parannettavaa?

  • 4. Millaisia mielikuvia asiakkaillamme on meistä?

  • 5. Millä tavoin voimme kertoa vahvuuksistamme?

  • 6. Onko yritysilmeemme selkeä ja yhtenäinen?

Taustatutkimus on ensimmäinen konkreettinen vaihe brändimarkkinoinnin suunnittelussa: otetaan selvää kilpailijoista ja viilataan oma brändi niistä erottuvaksi ja mikä tärkeintä: iskostetaan se koko henkilökuntaan. Kun kuva on ensin selkeytynyt omassa porukassa, on se huomattavasti helpompi välittää myös niin nykyisille kuin tulevillekin asiakkaille.

TILAA ILMAINEN IDEAKUVASTOMME

Tilaa ilmainen katalogimme!

Täytä tietosi, niin lähetämme printtikatalogin osoitteeseenne.
Lähetämme katalogin
osoitteeseesi

Kuvastomme tarjoaa ideoita ja inspiraatiota tulevaisuuden painotöihin.