Suomi 100, Estonia Vabariik 100

Printlantin kumppanit konsepti- ja suunnittelutoimisto Identityssä brändäsivät Viron 100-vuotisjuhlat.

Mennyt vuosi oli Suomelle suurenmoinen. 100 vuotta itsenäisyyttä on valtava historiallinen virstanpylväs, jota pitääkin esitellä ylpeästi maailmanlaajuisesti, varsinkin naapureille. Naapureista puheenollen – Virossa vietetään tällä viikolla myös 100-vuotissynttäreitä.

Printlantin osakas ja kumppani, Creative Union AS, järjesti joulukuun lopulla Helsingin Tuomiokirkossa tapahtuman, jossa sinfoniaorkesteri ja Viron valovoimaisimmat muusikot esittivät J.S. Bachin suurteoksen Magnificat.

Huiman suosion saanut esitys veti talon täyteen ja antoi Suomen juhlavuodelle arvoisensa päätöksen. Seuraavana päivänä samainen esitys pidettiin myös Tallinnan Kaarlen kirkossa. Tämä oli Printlantin ja kumppaneiden oma tapa näyttää arvostusta Suomen ja Viron välillä, sekä rakentaa musiikillinen silta maidemme välille.

Virossa siis juhlitaan 100-vuotispäivää 24.2.2018. Pari vuotta sitten Viron hallitus päätti tehdä luovien ratkaisujen kilpailutuksen tätä merkkipäivää varten, johon ottivat osaa maan maineikkaimmat luovat agentuurit. Voittaja tulisi suunnittelemaan Viron 100-vuotisjuhlien visuaalisen toteutuksen lisäksi myös maan ensimmäisen EU-puheenjohtajuuden ilmeen vuonna 2017. Tavoitteena oli luoda visuaalinen kokonaisuus, joka tukee Viron imagoa nopeasti kehittyvänä Euroopan kehityskeskuksena, jossa perustetaan innovatiivisia startupeja ja arvostetaan puhdasta elinympäristöä.

Kilpailun päätteeksi voittajaksi kruunattiin konsepti- ja suunnittelutoimisto Identity, joka kuuluu myös Printlantin kumppaneihin. Identityn ammattilaisten avulla Printlanti tuottaa asiakkailleen ainutlaatuisia brändäyksiä. Identity suunnitteli Viron 100-vuotislogon, jota näkeekin nyt joka puolella Viroa, katukuvasta elintarvikkeisiin, telkkariin, vaatteisiin ja tapahtumiin.

Haastattelimme Estonia Vabariik 100:n, eli EV100-projektin isoimpia vaikuttajia, projektisuunnittelija Meelis Opmannia.

Kuinka koko projekti sai alkunsa?

– Vuoden 2016 lopulla hallitus briiffasi kaikkia kilpailutettavia luovia taloja. Saimme kaksi kuukautta aikaa kehittää konsepti disainin ja tekstien kanssa. Tehtävänannossa puhuttiin asioista, joihin logon ja kaiken muun tulisi perustua. Esimerkiksi yksi näistä asioista oli “Digitaalinen valtio”.

Logon täytyi olla helppokäyttöinen ihmisille, yrityksille ja valtion osastoille. Eräs hallituksen toiveista oli myös EU-puheenjohtajuuden ilmeen yhdistäminen juhlavuoden ilmeeseen sulavasti, ja löysimmekin siihen esteettisen ratkaisun. EU17-konsepti julkaistiin vuoden 2017 alussa.

Miten saitte idean, joka voitti kilpailutuksen?

– Pidimme ideariihen ja hoksasimme että 18 on yhtä kuin 100. Viro siis julisti itsenäisyyden 1918, ja logoa katsoessa päällekkäiset pallot muodostavat luvun kahdeksan. 1918 ja 2018 välillä on 100 vuotta ja 18 on yhteinen tekijä, tästä tuli siis disainimme perusta.

Logoa käytetään moneen tarkoitukseen. Miten päädyitte näihin disaineihin?

– Yksi tärkeimmistä asioista, joita otimme huomioon, oli käyttäjäryhmät. Ketkä logoa käyttävät ja toimiiko se heidän tarkoituksiinsa? Kuinka he voivat käyttää sitä promomateriaaleissaan? Miltä logo näyttäisi eri tekstiileissä? Oli tärkeää, että kaikki voivat käyttää logoa omaan tarkoitukseensa. Siksi teimme nettisivut, joilla ihmiset voivat suunnitella oman EV100-logonsa. www.ev100./minulogo – siellä voit käyttää eri värejä tai kuvia juuri niin kuin haluat.

Mitä logolle tapahtuu synttäreiden jälkeen?

– Se elää jo omaa elämäänsä. Hurjan monet ihmiset käyttävät omaa versiotaan, vaikkakin sen muoto on aina sama. Kaikki voivat tulkita logon omalla tavallaan, mutta se on silti aina sama logo.

Mitä mieltä olette yhtenä Viron johtavimmista suunnittelijoista, tuleeko painomedia katoamaan digitaalisuuden edeltä?

– Ei. Painoalalla tulee aina olemaan paikkansa. Painotuotteet ovat iso pala brändiä, ja esimerkiksi lehdet ovat iso osa ihmisten arkea. Jos puhutaan ihmisten kanssakäymisestä, niin tietenkin painettu fyysinen kutsu tekee suuremman vaikutuksen, kuin sähköpostiviesti. Digitaalinen on nopea, mutta ei niin persoonallinen.

TILAA ILMAINEN IDEAKUVASTOMME

Tilaa ilmainen katalogimme!

Täytä tietosi, niin lähetämme printtikatalogin osoitteeseenne.
Lähetämme katalogin
osoitteeseesi

Kuvastomme tarjoaa ideoita ja inspiraatiota tulevaisuuden painotöihin.